Noi cursuri la Centrul de Instruire Tabula

Mureșenii se pot înscrie luna aceasta la un nou curs acreditat de Îngrijitoare bătrâni la domiciliu!

Cel mai adesea îi vedem singuri și neajutorați și ne trece un fior când ne gândim că și noi înaintăm în vârstă. Însă bătrânețea nu trebuie să fie un chin. Ea poate fi o perioadă extraordinară, petrecută alături de prieteni sau rude, acasă sau în unități specializate.

Dacă aveți răbdare, vă place să îngrijiți persoane în vârstă și vă doriți un loc de muncă stabil, în țară sau în străinătate, Centrul de Instruire Tabula vă oferă oportunitatea de a urma cursul de “Îngrijitoare bătrâni la domiciliu”. Cursul se adresează persoanelor care vor să învețe o meserie nouă, precum și celor care muncesc în domeniu, au cunoștințe de îngrijire persoane, dar nu au o diplomă acreditată. Acesta își propune dobândirea de cunoștințe din domeniul medical, a noțiunilor de prim ajutor, oferirea de servicii complete de îngrijire la domiciliu atât teoretic, cât și practic, precum și învățarea tehnicilor de alimentație sau de administrare corectă a medicamentației.

Cei care vor urma acest curs vor obține o diplomă acreditată, recunoscută şi în Uniunea Europeană. Totodată aceștia vor beneficia de educaţie de calitate, în limba maternă, vor învăța asistați de traineri cu experiență profesională și vor pune în practică cunoştinţele dobândite în unități specializate, respectiv azile de bătrâni. Se va învăța după metode moderne (…), iar prin intermediul paginii web a centrului cursanții vor putea ține permanent legătura cu formatorul.

În cadrul celor 3 luni de curs, 1 lună teorie și 2 luni practică, cei înscriși vor beneficia gratuit atât de suportul de curs, cât și de caietul de lucru. Programul este unul flexibil. Instruirea are loc o dată pe săptămână, 4 ore după-masa sau în weekend. Prețul cursului este unul accesibil și se poate plăti și în rate. Mai multe detalii pe www.atab.ro

Patronii de firme și nu numai își pot instrui angajații pentru a urma cursuri de prim ajutor

I s-a făcut rău și a căzut pe stradă. Speriați unii trecători au încercat să îl ajute. Alții însă neputincioși s-au resemnat să privească cum omul de lângă ei se stingea încet fără a ști cu exactitate din ce cauză. După minute bune cineva s-a gândit totuși să sune la ambulanță. Era prea târziu însă, bărbatul care zăcea pe marginea drumului a făcut infarct. Pare un scenariu greu de imaginat, însă ni se poate întâmpla oricăruia dintre noi. Pe stradă, la cumpărături sau chiar la locul de muncă s-a nimerit nu odată ca unei persoane să i se facă rău. Salvarea ei a depins de pregătirea celui de lângă. Însă câți dintre noi știm să acordăm corect primul ajutor?

Cel mai grav este faptul că legislația în vigoare (art.10 din Legea cu numărul 319/2006) prevede că reprezentanții societăților comerciale au obligația să își instruiască angajații în vederea acordării primului ajutor de bază.

Patronii trebuie să aibă în vedere toate măsurile care se iau în caz de accident, izbucnirea unui incendiu și implicit evacuarea promptă a lucrătorilor, în funcție de numărul de angajați existenți în firmă. Tot ei sunt cei care trebuie să stabilească legăturile necesare cu serviciile specializate, îndeosebi în ceea ce privește primul ajutor.

Pentru respectarea prevederilor legale angajatorul trebuie să desemneze anumite persoane care să știe să aplice măsurile de prim ajutor, de stingere a incendiilor și de evacuare a persoanelor aflate în clădire. Deoarece puțini sunt cei care și-au asumat această obligație, conducerea unui centru de instruire din Târgu-Mureș a inițiat un curs în acest sens.

Acesta durează 8 ore, poate fi organizat în timpul săptămânii ori în weekend și include o parte teoretică și una practică. Cei interesați de curs vor învăța cum să identifice un stop cardiac, cum se realizează deblocarea căilor respiratorii cauzate de un corp străin, tehnici de resuscitare precum și acordarea primului ajutor la locul de muncă.

La final participanții vor primi un certificat de atestare a gradului de instruire în acordarea primului ajutor precum și un kit gratuit de prim ajutor. Instruirea se realizează în limba română și maghiară, iar pentru grupurile organizate se poate face și în afara localității. Asociația mureșeană nu este la prima inițiativă de acest gen. În perioada aprilie 2013-aprilie 2014, ONG-ul a implementat cu succes proiectul european intitulat “Youth First Aid” care a promovat dreptul la sănătate. Mai multe detalii pe www.atab.ro

sursa: Independentul Sighisorean